Lening verbouwing versus hypothecair krediet

Heeft u verbouwplannen? Dan heeft u vast al aan de financiering van uw verbouwing of verbetering van uw huis gedacht. Die financiering kunt u ook realiseren met behulp van een hypothecaire lening. Een hypothecaire lening die enkel en alleen bedoeld voor verbouwing van uw huis.

Verschil tussen hypothecaire lening en verbouwkrediet.

De hypothecaire lening en het verbouwkrediet verschillen niet zo veel. Het verschil tussen de twee leen vormen zit ‘m eigenlijk alleen in de naam. “Hypothecaire lening” is vaak de benaming voor een tweede hypotheek die wordt gebruikt om in het bestaande onroerend goed te investeren.

De hypothecaire lening is relatief goedkoop

Een hypothecaire lening is goedkoper dan alle andere soorten leningen, zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Wie een hypothecaire lening afsluit heeft als (secundair) doel de waarde van zijn huis op te krikken. Daarnaast kunt u de kredietverstrekker een duidelijk onderpand voor de lening bieden: uw eigen huis.

Wat kost een hypothecair krediet?

De bank zal uw maximale hypothecaire lening berekenen op basis van uw eigen ingebrachte vermogen en het inkomen van u en uw eventuele partner. Een hypothecaire lening kan worden afgesloten op basis van de overwaarde van uw huis. De bank zal bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) nagaan of u een betrouwbare lener bent: heeft u uw leningen tot dan toe op tijd afgelost? Een bank wil zekerheid en hij stemt de rente van de hypothecaire lening dan ook af op de hoeveelheid zekerheid die u hem kunt bieden.

Wat als je grotere bedragen wil lenen?

Bij het lenen van een groot geld bedrag komt altijd wat meer kijken dan bij bijvoorbeeld een gewoon krediet. De risico’s voor de kredietverstrekker liggen natuurlijk hoger bij een krediet van 15.000 euro dan bij een lening van 1500 euro. Het hele proces van de aanvraag tot de storting van het geld neemt doorgaans meer tijd in beslag. Ook zal je verschillende documenten moeten kunnen overleggen. Zoals een identificatie bewijs, en het bewijs van een inkomen. Zonder inkomsten kunt je natuurlijk geen groot bedrag lenen.

Het zal voor veel mensen met een gewoon inkomen uit vast werk geen probleem zijn om geld te lenen. Een lening van 5000 tot 10000 euro is vaak prima te krijgen. En met een langere looptijd word ook je maand bedrag niet heel hoog. Let dus wel op als je kiest voor een kortere looptijd dat je het maand bedrag wel op kan brengen. Je wilt tenslotte ook nog wat geld over houden om leuke dingen van te doen. Meestal lenen mensen grotere bedragen om bijvoorbeeld een auto te kopen. Maar je moet dus wel geld overhouden voor benzine. En de grote lening moet wel afbetaald zijn op het moment dat jij je auto weer in wilt ruilen voor een nieuwe anders kom je steeds misschien te diep in de schuld. En dat is natuurlijk niet de bedoeling van groot geld lenen.

Om problemen met teveel lenen te voorkomen is er een organisatie waar alle leningen vast gelegd worden in de administratie. Met uitzondering van bepaalde particuliere kredietinstellingen zijn de aanbieders bij het uit lenen van een bedrag van 1000 euro of meer, met een looptijd die langer is dan drie maanden, wettelijk verplicht om het BKR te raadplegen. Dit Bureau voor Kredietregistratie houdt het leenbedrag van particulieren en bedrijven bij en helpt de kredietinstellingen de risico’s met betrekking tot wanbetaling in te schatten. Het opvragen en beoordelen van die gegevens kosten altijd tijd.

Mocht u direct geld nodig hebben, dan zijn er nog verschillende online kredietverstrekkers te vinden die zich kunnen onttrekken aan de voor anderen verplichte BKR-controle en die gespecialiseerd zijn in het geld lenen zonder BKR-toetsing. Maar daar gaat het dan meestal om het lenen van kleine bedragen tot veelal 750 euro. Dat is misschien handig als je een nieuwe koelkast wilt, maar niet genoeg voor een nieuwe auto of camper.

Een ander aspect bij grotere kredieten is de langere looptijd. Het is belangrijk dat de aanvrager een goed beeld heeft van de eigen situatie gedurende de hele looptijd en aflossingsperiode. Er kunnen zich in een langere periode namelijk altijd onverwachte situaties voordoen die invloed hebben op de aflossingsmogelijkheden en hoe langer de looptijd hoe groter die kans is. Daarnaast is het wel handig om te weten of je een lening vervroegd mag aflossen en wat voor extra kosten dat met zich mee brengt. Extra aflossen met bijvoorbeeld je vakantie geld kan aantrekkelijk zijn om je aflossing te verlagen of de looptijd van de lening te verkorten.

Er zijn voor en nadelen aan geld lenen . Het voordeel is dat je nu de dingen kan doen waar je het geld nog niet voor hebt. Het nadeel is dat je alles met rente terug moet betalen. Dus je betaald meer terug dan je oorspronkelijk geleend hebt. Waarom zou een bedrijf jou anders geld willen lenen ? Ze willen er gewoon iets aan verdienen.

Welke soorten leningen zijn er nog?

Voor iedere situatie is wel een passende lening te vinden. Het aanbod zakelijke en consumptieve leningen is enorm: er bestaan minikredieten en microkredieten, persoonlijke leningen en particuliere leningen, doorlopende kredieten en hypotheken. Sommige daarvan hebben klinkende benamingen gekregen als de ‘Tante Agaath’-lening, de ‘onderhandse’ lening en de ‘pay-day’- lening. Het lijkt onbegonnen werk om tussen al deze mogelijkheden de beste oplossing te vinden, maar tegenwoordig wordt dit steeds eenvoudiger.

Hoe kies ik nu de juiste lening?

Geld lenen kost altijd geld. Het is dan ook belangrijk dat u goed nadenkt voordat u een besluit maakt. Op internet is gemakkelijk informatie in te winnen over de verschillende leenvormen. Bij verschillende online aanbieders is het zelfs mogelijk om door antwoord te geven op een klein aantal vragen uitslag te krijgen over wat voor leningen aansluiten bij uw wensen. Vraag verschillende offertes aan bij verschillende aanbieders (minimaal drie per soort lening is aan te raden) en neem de tijd deze goed met elkaar te vergelijken.