Onderaannemer failliet, wat nu?

Geschillen en SchadeTijdens het intensieve proces van een verbouwing kan er wel eens iets misgaan, het is niet te hopen maar deze dingen gebeuren helaas: stel dat de schilder met z’n ladder een ruit laat sneuvelen of dat er een dakpan op een auto valt. Zo zijn er nog veel meer vervelende voorvallen te bedenken van schade die kan ontstaan tijdens de bouw.

Het kan ook gebeuren dat je tijdens de bouw een verschil van mening met de aannemer krijgt over de gebruikte materialen of de kwaliteit van de uitvoering. Wat moet je hier nou aan doen?

Schade

Meld schade altijd zo snel mogelijk aan de vakman die op dat moment bezig is of is geweest. De meeste vakbedrijven zijn voor verbouwingsincidenten verzekerd. Hun verzekering biedt dekking tegen materiële schade en/of verlies die kan ontstaan tijdens de uitvoering van een bouwproject. Het is geen slecht idee om de aannemer naar de polis te vragen. Vergeet vooral geen foto’s te nemen van de schade, zo heb je, mocht het erg uit de hand lopen, altijd bewijs.

Geschillen

Probeer in onderling overleg tot een oplossing te komen, dat is veruit het allerbeste. Probeer je hierin positief op te stellen en niet gelijk met vingers te gaan wijzen, ook al sta je in je gelijk. Wanneer je er niet uitkomt, stuur dan een aangetekende brief naar de vakman waarin je het geschil duidelijk omschrijft. Als dit niets oplost, kunt je een bemiddelaar inschakelen of een juridische procedure aanspannen, afhankelijk van de tijd, energie en geld die je er in wilt steken. Dit laatste is een tijdrovende en geldverslindende aangelegenheid.

Geschillen en Schade

Onlangs kreeg ik via deze website een hele mooie bouwvraag die ik graag met jullie wil delen. Omdat ik denk dat in deze tijd hier wel wat mensen tegen aanlopen.

De vraag was als volgt:

Recent hebben wij gehoord dat een onderaannemer die betrokken was bij de aanbouw van ons huis, vorige week failliet is verklaard. Deze onderaannemer leverde de kozijnen van de nieuwe pui. Onze vraag is nu, wie is er straks verantwoordelijk voor als er iets niet goed is aan de pui die hij geleverd heeft en bij wie moet ik aankloppen.

Ons antwoord hierop:

Jullie hebben bij dit project weinig met de onderaannemer te maken. Deze word ingehuurd door de hoofdaannemer en dit is ook de persoon, of bedrijf, waar jullie een contract mee hebben. Hij is dan ook het aanspreek punt en in dit geval ook degene die verantwoordelijk is mocht er in de toekomst iets niet kloppen.

Let overigens hier wel goed op. Mocht je een bouwbegeleider(ster) hebben dan zou ik deze inschakelen zodat hij/zij de problemen met de hoofdaannemer kan bespreken. Hebben jullie deze niet dan moet je goed op letten dat de hoofdaannemer zijn verantwoordelijkheid hierin wel neemt. En daarbij de mogelijke extra kosten die hij  maakt niet bij jullie in rekening gaat brengen. Je mag van de hoofdaannemer verwachten dat hij deze problemen oplost en de bouw niet teveel uit laat lopen. Mocht dit wel het geval zijn, bespreek dat samen.