Verbouwlening en financiering gerelateerde vragen.

Het aanvragen van een verbouwlening of financiering is een lastige beslissing. Geld lenen kost immers geld, en de goedkoopste lening is niet altijd de beste financiering. Er worden ons dagelijks veel vragen gesteld over het afsluiten van bijvoorbeeld een verbouwlening, een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Vergelijk verbouwleningen altijd eerst bij diverse kredietverstrekkers door offertes aan te vragen, alvorens je met een bepaalde kredietverstrekker in zee gaat.

We hebben 5 veel gestelde vragen over financieringen en verbouwleningen alvast voor je beantwoord:

Moet je het afsluiten van een verbouwlening zoveel mogelijk voorkomen?

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. In deze tijden van economische crisis is het niet verstandig om te gaan lenen en dan vooral niet voor consumptieve doeleinden. U kunt die mooie nieuwe keuken, peperdure badkamer of nieuwe ramen nog zo graag willen, maar als u er zelf geen eigen geld voor heeft doet u er goed aan om hier geen verbouwlening voor af te sluiten. U heeft er misschien even plezier van, maar daarna zit u met de spreekwoordelijke gebakken peren. U moet toch, vroeg dan wel laat, het geld weer terug gaan betalen.

Zijn alle kredietverstrekkers wel betrouwbaar?

PlumberAls u geld leent bij de bekendere geldverstrekkers dan is het afsluiten van een verbouwlening zeker betrouwbaar. Wel moet u echter de leenvoorwaarden goed doorlezen. Een adviseur kan u veel vertellen over een lening en de voorwaarden, maar aan het eind moet u altijd nog een overeenkomst tekenen. In de overeenkomst treft u de ‘kleine lettertjes’ aan waar vaak over wordt gepraat. Wordt u hiermee dan om de tuin geleid? In principe niet, maar er staan wel zaken in die belangrijk zijn voor uw verbouwing. Vroeger stonden dit soort overeenkomsten vol met lange zinnen waar voor u als consument vaak geen touw aan vast te knopen viel. Inmiddels is dit op last van de overheid een stuk verbeterd en moet de geldverstrekker de voorwaarden zo helder mogelijk formuleren. Toch moet u ervoor zorgen dat u de voorwaarden goed doorleest en dat u vragen stelt als u iets niet begrijpt. Het is nooit verstandig om voor iets te tekenen wat u niet goed heeft gelezen of wat u niet begrijpt.

Zijn de zogenaamde goedkope verbouwleningen echt wel zo goedkoop?

Een lage rente is natuurlijk altijd mooi meegenomen, maar u moet er goed voor uitkijken dat u uiteindelijk toch niet te veel betaald. Het komt namelijk voor dat bij bepaalde verbouwleningen allerlei verzekeringen worden verkocht. Qua rente betaalt u dan een stuk minder maar door de termijnbedragen voor de verzekeringen bent u uiteindelijk heel wat meer geld kwijt. Controleer dus goed welke bijproducten een financiering heeft en laat u niet puur lijden door een lage rente.

Ik sta op de zwarte lijst wat nu?

Het is mogelijk om een verbouwlening af te sluiten als u een negatieve notering heeft. U kunt echter dan bij veel geldverstrekkers ook niet terecht en vaak bent u minder voordelig uit. De geldverstrekkers die u wel een financiering willen verschaffen willen vaak een compensatie voor het feit dat zij u wel een ening verstrekken ondanks uw situatie. Vaak berekenen zij dan een behoorlijk hogere rente waardoor uw maandlasten ook een stuk hoger liggen dan het geval zou zijn als u uw lening bij een andere partij af zou kunnen sluiten.

Kijk ook goed waarvoor u negatief geregistreerd staatl. Misschien betreft het wel een notering die helemaal niet meer relevant is voor uw situatie. Bij uw bank kunt u hiervan een overzicht opvragen. Vaak is een telefoontje naar de instantie die u als negatief aangemerkt heeft genoeg om uw notering te laten verwijderen, waardoor u gewoon in aanmerking komt voor een normale lening.

Kan ik ook mijn hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen als ik geld wil lenen? Zo ja, is dit verstandig?

Ja, het is mogelijk om uw hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten voor extra financiële ruimte. Vaak wordt er bij het afsluiten van uw hypotheek ook al rekening mee gehouden. Er wordt dan een bepaald bedrag achter de hand gehouden en u kunt dit opnemen in tijden dat u dit bedrag nodig heeft. Hierdoor hoeft u niet opnieuw een hypotheek af te sluiten en betaalt u dus ook niet opnieuw afsluitkosten. Overschrijdt het bedrag dat u nodig heeft de extra ruimte binnen uw hypotheek en moet u hiervoor een nieuwe hypotheek afsluiten dan zit u wel met kosten voor bijvoorbeeld de afsluitprovisie en het opmaken van een nieuwe hypotheekakte. Vaak is het zo dat de rente bij een tweede hypotheek wat hoger ligt, ook omdat de looptijd vaak korte is dan van uw eerste hypotheek.

We hopen hiermee je vragen over verbouwleningen te hebben beantwoord.