Wat is een woonlening simulatie eigenlijk?

Voordat u besluit om een woonlening af te sluiten, doet u er verstandig aan om eerst een simulatie uit te voeren. En dan wel een woonlening simulatie. De simulator laat u precies zien wat u elke maand nou gaat betalen, en hoe lang. Zo weet u precies waar u aan toe bent, en dat is wel handig bij een woonlening, aangezien dit soort leningen vaak voor een langere periode worden afgesloten. Als u erachter komt dat u toch €5 per maand meer gaat betalen dan de bank mondeling heeft medegedeeld, dan zou dat over een periode van bijvoorbeeld 30 jaar toch bijna €2.000. En kan u nagaan, dat is maar €5. Dan is de rente nog niet eens meegerekend, die u ervoor zou hebben gehad als u deze €5 iedere maand op de bank gezet zou hebben. Dan zou het waarschijnlijk op €2.100 uitkomen. Kortom, u doet er dus verstandig aan om een woning lening simulatie uit te voeren.

woonlening simulatie

De meeste mensen zijn niet thuis in dit wereldje. Begrijpelijk, want een woonlening afsluiten doet men normaliter niet eens per week.  Een woning lening simulatie is niet meer dan een klein programmaatje wat op basis van de getallen die u invoert, berekent hoe de kosten van het woonkrediet (denk daarbij aan rente en aflossing) zich in de loop der tijd ontwikkelen. Het gedeelte rente wordt minder, omdat het resterende deel kleiner wordt. Maar hoe zit de rente eigenlijk in elkaar? Is het een vaste rente of een variabele rente? Dit zijn allemaal factoren waar men rekening mee dient te houden. Tot slot, een woonlening simulatie wordt vaak uitgevoerd door een onafhankelijke partij. Daarom zou u ook andere gegevens kunnen invoeren, van andere aanbieders van de woonlening. Zo kunt u meerdere woonlening simulaties uitvoeren, en dus gemakkelijker bekijken wat de beste optie is voor u.

Woonkrediet simulatie

Verder kun je ook een woonkrediet simulatie doen. Hoe dat gaat? Het is in principe hetzelfde als een woonlening simulatie, een woonkrediet is gewoon een ander woord voor woonlening. Belgen praten vaker over een krediet, terwijl Nederlanders het over leningen hebben. Een woonkrediet simulatie is dus net zo handig als een woonlening simulatie! Tegenwoordig wil men nog maar een ding, en dat is met de komst van het internet alleen maar eenvoudiger geworden. Het gaat om goedkoop geld lenen. Ook met woonleningen is dat tegenwoordig zo. Nu is de vraag van veel mensen ook: waar kan ik de goedkoopste woonlening vinden? Nou, een goedkope woonlening is ook niet alles. Het gaat ook vooral om de voorwaarden en de instelling zelf. Sommigen zijn betrouwbaar, anderen niet. En het laatste wat u wil is natuurlijk 30 jaar opgescheept zitten met een bedrijf waar u zich niet prettig bij voelt. Daarom is het een goed advies om misschien ook eens te kijken naar de iets duurdere woonleningen, in plaats van het focussen op alleen maar die ene goedkope woonlening.

Waar kan men een goedkope woonlening vinden?

Er zijn tal van vergelijkingswebsites op internet te vinden met daarop de verschillende woonleningen. Maar zoals al eerder gezegd, de rente is niet alles. Er is overigens ook nog een verschil in soorten rentes, vaste rente en variabele rente. Bij woonleningen is dit vaak een variabele rente. Echter, de overige voorwaarden van de woonlening kan men niet simuleren in de woonlening simulator. Dus zelfs als het een heel goedkope woonlening betreft, hoeft dit niet de verstandigste keuze te zijn. Lees alle voorwaarden goed door, dit is een advies dat we u alvast kunnen geven.

Hoe kan dit nou? Nou, de schuld die u bij degene heeft die uw woonlening gefinancierd heeft wordt in de loop der jaren steeds minder. Stel dat het huis €200.000 kost. U heeft €20.000 gespaard, dus u sluit een woonlening af van €180.000. De rente is variabel. Dit betekent dat de rente in de loop der jaren stijgt, maar de andere jaren daalt het weer. Wat u eigenlijk moet hebben is een gemiddelde. Stel dat de rente gemiddeld 5% is. Dan moet u dus elk jaar €9000 aan rente betalen (180.000 * 0,05). Dat is dus €750 per maand. De aflossing is, als de periode 30 jaar zou zijn, €500 per maand. Dat zou dan €1250 per maand zijn. De rente is hierbij het grootste deel (60% van de maandelijkse kosten) zoals u al kunt zien. Maar deze rente neemt gelukkig steeds verder af. Na 15 jaar is dit rente deel €375, en de aflossing is dan €500. Dan wordt de maandelijkse verplichting €875. U kunt ervoor kiezen om dan meer af te lossen, aangezien u over 30 jaar waarschijnlijk ook meer verdiend. Dit moet echter ook in het contract staan. Daarom is de goedkoopste woonlening niet altijd de beste woonlening!

U kunt de woonlening berekenen door middel van de bovenstaande methode. Het is echter een redelijk simpele methode. U kunt ook voor vele andere vormen van woonleningen kiezen. U kunt bijvoorbeeld het deel aflossing steeds groter laten worden (in de loop der tijd), u kunt er ook voor kiezen om het bedrag dat u iedere keer afbetaald op te sparen en op de beurs te beleggen. Aan het einde van de woonlening kunt u dan de hypotheek in een keer afbetalen. Maar dit is voor u achter de computer bijna niet uit te rekenen. De ‘woonlening berekenen’ methode die hier staat beschreven is dus alleen bedoeld voor traditionele hypotheken.

Woonlening vergelijken met simulatie is te globaal.

Wilt u uw woonlening vergelijken? Dit kan dan heel gemakkelijk met een woonlening simulator. Hier kunt u een zogenoemde woonlening simulatie uitvoeren. Echter, er zijn een aantal zaken die u in uw achterhoofd moet houden.

Wat hierboven staat moet u goed opslaan. Een woonlening simulatie geeft een globaal overzicht van de kosten van de woonlening. Op basis van de gegevens die u invoert, komen er een aantal gegevens uit. Heel handig om u te helpen in het maken van uw keuze, alleen u moet niet, maar dan ook nooit, uw keuze 100% laten afhangen van zo’n simulator. De zaken die in het contract van de woonlening staan, worden niet opgenomen in de simulator. Zaken zoals versneld en boetevrij aflossen, de betrouwbaarheid van de bank, de flexibiliteit van de bank staan allemaal niet in de woonlening simulatie. Ondanks dat het is wel de moeite waard om toch de verschillende woonleningen te vergelijken, al dan niet met of zonder simulatie. Ook het vergelijken van de voorwaarden kan sterk in uw voordeel wegen.

Bij het vergelijken van uw woonlening kunt u vaak onder elkaar zien hoeveel u per maand betaald bij de verschillende kredietverstrekkers. Echter, bij deze methode van het vergelijken kan er een verkeerd beeld ontstaan. Er kan een foutje in de software van de website zitten, of misschien geldt er wel net een korting op de woonlening in kwestie, welke nog niet is verrekend in de vergelijking. Daarom is het ook verstandig om informatie te winnen bij een bureau dat hier meer over weet. Zij kunnen u vaak informeren over de laatste acties of kortingen die gelden op bepaalde hypotheken. Uw woonlening vergelijken is zo nog nauwkeuriger. Belangrijk is wel dat zo’n bureau, een onafhankelijk adviseur is. Zo krijgen ze geen premie als ze u overhalen om bij een bepaalde bank of instelling uw woonlening af te sluiten. Dan weet u in ieder geval zeker dat u het juiste advies krijgt.