Zelf alert blijven is altijd aan te raden

Wie de programma’s op televisie een beetje gevolgd heeft, die weet dat er steeds meer mensen in de problemen gekomen zijn door leningen en door kredieten. De verhalen van deze mensen zijn stuk voor stuk schrijnend, en in veel gevallen is het een ongelukkige samenkomst van te veel leningen met te hoge rentes, en verkeerde gewoontes die ervoor zorgen dat de kosten maandelijks steeds hoger worden. Maar in veel gevallen kan de consument zelf al veel vroeger ingrijpen, omdat er altijd wel mogelijkheden zijn. Het oversluiten van leningen is hier een goed voorbeeld van, maar zelf alert blijven op het moment dat de voorwaarden op tafel komen, is ook altijd een goed punt om mee te nemen. Want elke overeenkomst heeft minstens twee handtekeningen nodig.

Opletten bij het tekenen

aankoop financierenEr zijn mensen die veel aanbieders en mogelijkheden op het internet vergelijken, maar die vervolgens niet goed kijken op het moment dat zij de overeenkomst tekenen. Enkele punten die van groot belang zijn, zijn de rente (variabel of vast), de mogelijkheid van vervroegd aflossen en wat er precies gebeurt wanneer er een keer niet betaald kan worden. Er zijn aanbieders die genoegen nemen met een belletje om te vertellen dat het geld een week later komt. Andere aanbieder sturen de betaling de zelfde dag nog door naar de incasso. En wanneer je dat niet weet en je mist net even een betaling, dan ben je direct al een paar tientjes duurder uit.

Maar opletten blijft ook belangrijk wanneer je al langer een lening hebt, en al een langere tijd afbetaald. De rentestanden dalen hard op de markt, de rentes staan historisch laag, maar de maximale rente op een persoonlijke lening staat op dit moment nog gewoon op 14%. En sommige aanbieders komen wel heel dicht bij dit percentage in de buurt. Het is dus altijd goed om in de gaten te houden hoe jouw lening zich verhoudt tot de overige mogelijkheden op de markt. Ben je er echt heel slecht van af gekomen, neem dan eens contact op met de kredietverstrekker, of zoek naar mogelijkheden om de leningen over te sluiten, of te bundelen. Dit kan in de meest zure gevallen honderden euro’s per maand schelen en dat zijn heel veel zorgen minder, die eigenlijk al niet eens nodig geweest waren wanneer je zelf constant alert geweest zou zijn.